Iranas – svetingiausia keliautojams šalis 10d.

1499 €
Išvykimas 2021-11-16
Atvykimas 2021-11-25
Pusryčiai ir vakarienė

Kelionės datos ir kainos:

Trukmė 9 n.
Išvykimas 2020-10-20
Atvykimas 2020-10-29
1499€
arba
Pirkti
Trukmė 9 n.
Išvykimas 2020-11-17
Atvykimas 2020-11-26
1499€
arba
Pirkti
Trukmė 9 n.
Išvykimas 2021-03-23
Atvykimas 2021-04-01
1499€
arba
Pirkti
Trukmė 9 n.
Išvykimas 2021-05-18
Atvykimas 2021-05-27
1499€
arba
Pirkti
Trukmė 9 n.
Išvykimas 2021-10-19
Atvykimas 2021-10-28
1499€
arba
Pirkti
Trukmė 9 n.
Išvykimas 2021-11-16
Atvykimas 2021-11-25
1499€
arba
Pirkti
Į kelionės kainą įskaičiuota:
  • 9 nakvynės 3-4* viešbučiuose su 9 pusryčiais ir 8 vakarienėmis arba pietumis
  • Ekskursinė – pramoginė programa pagal kelionės aprašymą
  • Įėjimo bilietai į mokamus objektus pagal programą ir vietos gidų paslaugos
  • Kvalifikuoto kelionės vadovo iš Lietuvos paslaugos
Į kelionės kainą neįskaičiuota:
  • Draudimas
  • Arbatpinigiai
  • Tarptautinių skrydžių bilietai su oro uostų mokesčiais nuo 470-599 EUR
  • Irano vizos konsulinis mokestis ir formalumų sutvarkymas nuo 80 EUR

Širazas – Firūzabadas – Persepolis – Nakše Rostamas – Pasargadai – Jazdas – Nainas – Isfahanas – Natanzas – Abjanė – Kašanas – Teheranas 

Kelionės privalumai

  • Optimizuotas maršrutas į masinio turizmo nenuniokotą, neatrastą ir vis dar nepasiektą šalį!
  • Gyva ir kontrastinga programa, suteikianti esminį šalies pažinimą (gamta, istorija, kultūra, religija, politika).
  • Lankomų kultūros ir istorijos objektų įvairovė, atskleidžianti tūkstantmetę valstybės patirtį.
  • Puikūs muziejai, pristatantys šalies istorinį ir kultūrinį paveldą ir jų turtingos ekspozicijos.
  • Galimybė regėti autentišką Rytų valstybės gyvenimą, kuris uoliai saugo savo persišką unikalumą ir tęsia senąsias tradicijas.
  • Vietos žmonių svetingumas ir dėmesingumas, jaudinanti, šilta pažintis su Irano gyventojais ir nuoširdžiu jų susidomėjimu bei pagarba. Irane jausitės saugiai ir patogiai.
  • Pažintis su unikaliu musulmonų šiitų gyvenimu! 90% valstybės gyventojų yra musulmonai šiitai, kurie vadovaujasi teokratinės valstybės santvarka, šariato teise ir mus liečiančiu aprangos kodu. Jūsų laukia neįtikėtina galimybė pabūti kitokioje religinėje aplinkoje, pažinti jos subtilybes ir pamatyti pasaulio įvairovę bei sava patirtimi pajusti dėvimo drabužio specifiką.
  • Neįtikėtini gamtos kontrastai: didingi kalnai, akmeningos dykumos, sausringi pusdykumių slėniai, žaliosios oazės, žydintys prieškalnių sodai ir skardingose aukštumose įsikūrę kaimai.
  • Kelionių organizatoriaus daugiametė kelionių į Iraną organizavimo patirtis bei patikimi ir patikrinti partneriai.
  • Kruopščiai atrinkti ir patikrinti 3*-4* viešbučiai, atspindintys Vidurio Rytų pasaulio svetingumą ir draugiškimą.
  • Skanus ir gausus maitinimas: 9 pusryčiai ir 8 vakarienės leis susipažinti su nacionalinės Irano virtuvės patiekalų įvairove.

 

Kelionės metu patirsite ir aplankysite:

  • Širazas – persų kultūros širdis, romantiškiausias senosios kultūros miestas, garsėjantis savo poetais mistikais Hafizu ir Saadžiu, rytietiškais sodais, rožynais ir lakštingalomis.Tai vienas svarbiausių islamiško pasaulio viduramžių miestų, išlaikęs savosios vertės atmintį, kurią jūs išvysite kiekviename žingsnyje – klaidžiodami po gražiausią Irane skliautuotą Vakilio turgų, regėdami puikius persų meistrų darbus, ilsėdamies mečečių maldų salių vėsoje, sutemose klausydamiesi Hafizo eilių.
  • Firūzabadas – senasis Gūras, kurį sugriovė Aleksandras Didysis, o atstatė Sasanidų dinastijos pradininkas Ardaširas I, pasirinkdamas šią vietą būsimai sostinei.
  • Persepolis – čia jūs patikėsite, kad ir giuvėsiai būna didingi! Tai senoji Persijos karaliaus Darėjo sostinė – vienas įspūdingiausių ir paslaptingiausių Irano istorijos puslapių. Šis istorijos brangakmenis, skaičiuojantis 2500 metų – Achaimenidų dinastijos klestėjimo liudininkas, planuotas, statytas ir puoštas daugybės senosios Persijos talentingiausių meistrų (UNESCO paveldas).
  • Jazdas – paslaptingas miestas, įsikūręs oazėje tarp dviejų didžiulių Irano dykumų, garsėjantis savo religinio gyvenimu intensyvumu, įvairove ir tolerancija. Didysis traukos centras – zoroastristų Ugnies šventovė ir Dakhmeh – tylos bokštai.
  • Isfahanas – legendinis miestas, kuris niekada nenuvilia. Tai buvusi Persijos sostinė, vienas didžiausių Artimųjų ir Vidurio Rytų prekybos ir kultūros centrų. UNESCO pasaulio kultūros paveldo ojektas - antra pagal dydį pasaulio aikštė – Imamo aikštė.
  • Isfahano turgus – regėsite garsiuosius persiškus kilimus – gausiai ornamentuotus, spalvingus, ataustus aukso ir sidabro gijom, liudijančius šimtametes audimo tradicijas.
  • Abjanė – kaimelis, kuriame tarsi sustoja laikas: jo gyventojai kalba, gyvena ir rengiasi lyg senosios Persijos palikuonys (UNESCO paveldas).
  • Turtingųjų Rytų karališkų lobynų auksas ir deimantai Teherano muziejuose.
  • Rytų pasaulio skoniai ir kvapai – Irano virtuvės patiekalai pasižymi prieskonių gausa ir subtiliais deriniais (įsivaizduokite mėsos patiekalą su granatų sulčių, riešutų ir kardamono padažu).
  • Puikieji persiški sodai (UNESCO paveldas), garsėjantys gamtos ir dvasios harmonija, suteikiantys atgaivą net dykumų oazėse.
  • Poilsis rytietiškoje arbatinėje besimėgaujant kaljano dūmu.

 

Kelionės programa

1 diena. Skrydis Vilnius (Ryga ) – Stambulas (arba kitas Europos miestas) – Širazas.

2 diena. Širazas.

Naktį atskridimas į Širazą, Farso provincijos administracinį centrą. Pasitikimas oro uoste ir pervežimas į viešbutį. Po poilsio ir pusryčių Jūsų lauks apžvalginė ekskursija po Širazą. Širazas – romantiškiausias persų kultūros miestas, vadinamas Persijos kultūros sostine, garsėjantis savo poetais Hafizu ir Saadžiu, rytietiškais sodais, rožynais ir lakštingalomis. Miestas turtingas ir savo istorine praeitimi, kuri siekia 6000 metų. Ekskursijos metu pasigrožėsite senuoju Širazu – buvusios XVIIIa. sostinės didybe. Matysite vienus iš miesto vartų – Korano vartus, kurie pasitikdavo atvykstančius iš Isfahano. Pasakojama, kad Zandų dinastijos laikais XVIIIa. juose buvo laikomas Korano rankraštis. Todėl visi, atvykstantieji pro šiuos vartus gaudavo palaiminimą. Nors 1937m. Korano rankraštis buvo perkeltas į miesto muziejų, šie vartai neprarado savo simbolinės vertės. Dabar vartai yra dalis miesto parko, kuriame širaziečiai mėgsta iškylauti ir ilsėtis. Neliksite abejingi išvydę garsiuosius Karim Khano rūmus-tvirtovę, pastatytą valdant Zandų dinastijai, kadaise paverstą kalėjimu, kuriame dabar įkurtas Irano kultūros paveldo organizacijos kuruojamas muziejus. Vėliau apžiūrėsite nuostabią XVIIIa. Vakilio mečetę su kupolu ir 48 gausiai ornamentuotomis kolonomis. Galėsite paklaidžioti Vakilio turgaus labirintais, apžiūrėti Muširo karavansarajų ir gražius vidinius kiemelius. Čia gausu parduotuvėlių, siūlančių vario dirbinius, persiškus kilimus, įvairiausius rankdarbius, prieskonius ir kitokias rytietiškas gėrybes. Jūsų akis džiugins ir saviti miesto suvenyrai bei viena elegantiškiausių pietų Irane Nasir al Molk mečetė, garsi įspūdingais vitražais. Netikėtumai jūsų laukia įmantriame Širazo architektūros derinyje – Ali-Ebn-e-Hamzeh ir Džahan Nama soduose su senaisiais kiparisais. Aplankysite ir dviejų garsių persų poetų kapavietes mauzoliejus: Hafizo ir Saadžio. Jų eiles iki šių dienų jums gali persiškai padeklamuoti prabėgantis gatvės vaikas. Šacho Čerako mauzoliejus, pastatytas XIVa. – tai viena svarbesnių šiitų piligrimystės vietų (turistams lankyti negalima). Vakarienė. Nakvynė viešbutyje.

3 diena. Širazas – Maharlū ežeras – Firūzabadas – Širazas.

Pusryčiai. Išvyka į Firūzabadą, pakeliui apžiūrint Maharlū druskos ežerą. Šis ežeras, užimantis 220 km² plotą, yra 1460 m virš jūros lygio, o jo druskingumas siekia net 124‰. Ežerą maitina daugybė karštų druskingų šaltinių,tačiau ir jie nesustabdė Maharlū išdžiūvimo 1967m. Dabar nebesusisiekiantys šaltiniai tebetrykšta, maitindami besikeičiančius kristalinius darinius. Firūzabadas – senasis Gūras, kurį sugriovė Aleksandras Didysis. Sasanidų dinastijos pradininkas Ardaširas I pasirinko šią vietą būsimai sostinei ir atstatė miestą, suteikdamas jam retą 2 km skersmens apskritimo planą. Apžiūrėsime senojo miesto centre buvusią 30m aukščio zoroastristų ugnies šventyklą, karaliaus rūmus, kurie yra seniausias Sasanidų architektūros pavyzdys ir ant aukšto upės skardžio pastatytą tvirtovę-šventyklą deivei Anahitai – Ghaleh Dokhtar. Grįžimas į Širazą. Vakarienė. Nakvynė viešbutyje.

4 diena. Širazas – Persepolis – Nakše Rostamas – Pasargadai – Jazdas.

Po pusryčių išvykimas į Persepolį, senovės Persijos sostinę – religinį centrą, įspūdingiausią senovinį statinį Artimuosiuose Rytuose, saugomą UNESCO, nutolusį apie 70km nuo Širazo. Čia jūs patikėsite, kad ir griuvėsiai gali būti didingi! Tai miestas, kurį Persijos galybei parodyti VIa.pr.Kr. pradžioje įkūrė pats karalius Darėjas Didysis. Tai miestas, kuris savo klestėjimo metais stulbino užmojais ir turtu: galingais Visų tautų vartais, plačiomis grįstomis gatvėmis, prašmatniais laiptais, vedančiais į valdovų Darėjo, Kserkso, Artakserkso rūmus, neįtikėtinai puikiai išlikusiais bareljefais, kurių artumas ir realumas užima kvapą. Persepolis stebina ir savo stipriu tikėjimu – regėsite vienos paslaptingiausių religijų – zoroastrizmo ženklus, globojančius ne tik valdovų rūmus, bet ir visą valstybę. Nuo Artakserkso II kapavietės kalne galite apžvelgti būtos didybės panoramą, pajusti negailestingą laiko tėkmę.

Po to aplankysite greta Persepolio esančius Nakše Rostamo reljefus uolose, nekropolį – senąsias Persijos karališkąsias kapavietes (UNSECO paveldas). Pasargadai – pirmoji dinastinė Achaimenidų sostinė, įkurta paties karaliaus Kyro Didžiojo. Didingas, bet kuklus karaliaus mauzoliejus – ankstyvosios Persijos karalystės palikimas. Popiet vyksite link Jazdo, vadinamo dykumų perlu. Vakarienė. Nakvynė viešbutyje.

5 diena. Jazdas.

Pusryčiai. Ekskursija po Jazdą. Šis miestas įsikūręs oazėje tarp dviejų didžiulių Irano dykumų Dešte Keviro ir Dešte Luto 1200m aukštyje, Kuhrudo kalno šlaite, kur driekiasi derlingi laukai ir granatmedžių plantacijos. Tai seniausias pasaulyje nedegtų plytų miestas, žinomas nuo Va. Klestėjo dėl prekybos kelių tarp Vidurinės Azijos ir Indijos. Jau tuomet tapo svarbus prekybos ir šilkinių audinių centras, palikęs gilų įspūdį didžiajam Europos keliautojui Markui Polui. Jazdas tebegarsėja savo religinio gyvenimo intensyvumu, įvairove ir tolerancija, yra suteikęs prieglobstį daugybei dėl religijos persekiotų žmonių. Iki šių dienų čia gyvena išvengę islamizacijos Zaratustros pasekėjai. Mieste išlikusi siena (XII-XIVa.), puiki Penktadieninė arba Didžioji mečetė (XIVa.), didžiausias miesto architektūros paminklas, kurio grakštūs turkio spalvos minaretai aukščiausi Irane. Didelis traukos centras yra Zoroastristų amžinosios Ugnies šventykla Ateškadė, kur ne vieną tūkstantį metų dega šventoji ugnis. Lankysite išskirtinę vietą Jazde (kūgio formos kalne netoli miesto) Dakhmeh – tylos bokštus, kuriuose savo mirusiuosius ypatingu būdu laidojo Zoroastros pasekėjai. Pagal zoroastristų religiją ugnis, žemė, vanduo ir oras yra šventi, todėl jų negalima užteršti mirusių žmonių kūnais. Tikėjimo išpažinėjai mirusiuosius užkeldavo į tylos bokštus ir palikdavo sulesti maitėdoms, kad būtų išlaikyta gamtos harmonija. Dabar šis ritualas Irane yra uždraustas ir tylos bokštai savo funkcijos nebeatlieka. Aplankysite Doulat Abado sodus ir rūmus (UNESCO), kurie pasižymi ypatinga ventiliacija – badgir arba vėjų bokštais (vėjagaudėmis). Išvysite Amir Čakmako kompleksą, kuris lankomas minint antrojo imamo Hoseino žūtį ir persų tautos kančias. Nuo jo terasų atsiveria neįtikėtina paslaptingojo miesto panorama – aukso spalvos nedegtų plytų statiniai, neįspėjami vėjų bokštai, miestą supanti dykuma. Pati autentiškiausia miesto dalis – senamiestis, kurį UNESCO ketina skelbti kultūros paveldu. Pasivaikščiojimas senomis vingiuotomis gatvelėmis, paklūstant jų klaidumui, durų rankenų paslaptims ir netikėtiems laiptams į vandens saugyklas. Vakarienė. Nakvynė viešbutyje.

6 diena. Jazdas – Nainas – Isfahanas. 

Po pusryčių išvyksite į Isfahaną. Naine apžiūrėsite seniausią Irano mečetę (IXa.) ir istorinį miesto kvartalą. Atvykimas į Isfahaną. Isfahanas – legendinis miestas, kuris niekada nenuvilia. Jis įsikūręs Zagroso kalnų šlaituose 1580 m aukštyje, abipus Zajanderudo upės. XI-XIIIa. valdant Seldžiukidams Isfahanas buvo Persijos sostinė, vienas didžiausių Artimųjų ir Vidurio Rytų prekybos ir kultūros centrų. Šis miestas yra gyvas praeities liudininkas, besididžiuojantis senais paminklais ir kartu pulsuojantis neramia rytietiška dvasia. Miestas garsus legendiniais įkūrėjais ir dėl savo šlovės bei grožio buvo pavadintas „Puse pasaulio“. Lankysite armėnų kvartalą ir turėsite galimybę apžiūrėti Vank bažnyčią – vieną įspūdingiausių armėnų šventyklų pasaulyje, garsėjančią puikiomis freskomis. Esant galimybei apžiūrėsite teologijos mokyklą (medresę) Čahar Bai, kurios puikų kiemą rėmina dviaukščiai fligeliai su mokinių kambariais ir maldos salė. Isfahaną garsina ir per Zajenderudo upę pastatyti įspūdingi arkiniai tiltai: Šahristano (XIIa.), Sio Se (1632m.), Chadžu (1650m.) ir kiti. Pati Zajenderudo upė jau paveikta gamtos pokyčių, jos srautas valdomas žmogaus, tdėl galite pataikyti tuomet, kai, atidarius užtvanką, sausą upės vagą užlieja vanduo ir visam miestui tai didelis džiaugsmas. Vakarais čia verda gyvenimas: vietiniai renkasi susitikimams, pokalbiams, pasisėdėjimams prie arbatos. O jei upė bus sustabdyta, turėsite galimybę pasivaikščioti sausa jos vaga, apžvelgti tiltus iš apačios, pajusti jų mastą ir galybę. Laisvas laikas, kurį galėsite praleisti krantinėje, grožėdamiesi apšviestais tiltais, vaišindamiesi arbata ir įsiliedami į vietinių gyventojų šurmulį. Vakarienė. Nakvynė viešbutyje.

7 diena. Isfahanas.

Pusryčiai. Tęsite pažintį su Isfahanu. Aplankysite antrą pagal dydį pasaulio aikštę – Imamo aikštę (Naše Džahan, 500x160m, UNESCO pasaulio paveldas), kurią iš visų pusių įrėmina puikūs ir prabangūs statiniai. Imamo (1638m.) mečetė, stebinanti savo didybe ir puošnumu: didingi vartai (ivanai), erdvus vidinis kiemas, didžiulė maldos salė ir puikus kupolas, dengtas garsiomis persiškomis plytelėmis su kaligrafiniais įrašais. Elegantiška šeicho Lotfala (1617m.) mečetė, jos gan kukli išorė kontrastuoja su vidaus dekoru, kuris kupolo skliaute sužavės povo margumą imituojančiu raštu. Pabuvosite ir garsiuosiuoses rūmuose, kurie mena miesto didybės laikus: šeicho rezidencija Ali Kapu (1597-1660m.), kurioje kopdami laiptais susipažinsite su priėmimo menėmis ir neįtikėtina akustika pasižyminčiu muzikos kambariu, apžvelgsite aikštės panoramą. Čehel Sotun – 40 kolonų rūmai su unikaliais sienų tapybos pavyzdžiais ir puikiu sodu, kuriame esantis tvenkinys bei rožynai leidžia dar kartą patirti persiškų sodų paslaptį (UNESCO).

Isfahano turgus (bazar-e Bozorg) yra vienas svarbiausiaų Irane ir garsėja ne tik senųjų amatininkų dirbiniais, bet ir modernių menininkų kūriniais. Miestas garsėja kilimų audimu, sidabro, vario, žalvario dirbiniais, koklių dailiaisiais amatais. Ypač vertinami Isfahano rištiniai kilimai, gaminami nuo XVIa. ir pasižymintys savita spalvine gama, simetriška kompozicija - tai vieni gražiausių ir brangiausių rištinių kilimų pasaulyje. Vėliau lankysite Džame mečetę – tobulą islamo architektūros pavyzdį, kuriame atsiskleidžia ne vieno šimtmečio architektūrinės minties raida. Tai – didžiausia šalyje, viena gražiausių ir seniausių mečečių ne tik Irane, bet ir visame pasaulyje, saugoma UNESCO. Esant galimybei, už papildomą mokestį lankysitės „jėgos namuose“ (zurkhaneh), kur suteikiama unikali galimybė išvysti savito Irano vyrų apeiginio sporto treniruotę. Vakarienė. Nakvynė viešbutyje.

8 diena. Isfahanas – Abjanė – Kašanas – Teheranas.

Pusryčiai. Išvykimas iš Isfahano link Abjanė. Lankysite UNESCO saugomą kaimelį, įsikūrusį 2500 m aukštyje Karkaso kalno papėdėje dykumos kaimynystėje. Laikas šiame kaimelyje atrodo sustojęs: jo gyventojai kalba, gyvena ir rengiasi lyg senosios Persijos palikuonys. Abjanė pasižymi ypatingu urbanistiniu planu: namai sustatyti taip glaudžiai, jog rodos lyg gynybinė siena, turėjusi atgrasinti perėjūnus. Tai unikali galimybė pažinti autentišką gyvenimo būdą, išsaugotą šimtmečiais. Kelionė į Kašaną. Kašanas – dykumos oazėje išaugęs miestas, šilkų ir tekstilės centras, kuriame ekskursijos metu išvysite puikius XIXa. pirklių Tabatabaji arba Borodžero namus. Tai tradiciniai prabangūs Irano namai su įmantria puošyba, vidiniais kiemais ir išpuoselėtais sodais. Fino sodas – klasikinė persiško rojaus sodų versija (UNESCO).

Išvykimas į Teheraną. Pakeliui trumpas sustojimas prie vienos iš pagrindinių šiitų pasaulio piligrimystės vietų – Ajatolos Chomeinio mauzoliejaus, moderniausio islamo religinės architektūros komplekso. Atvykimas į Teheraną. Vakarienė. Nakvynė viešbutyje.

9 diena.Teheranas.

Pusryčiai. Teheranas, įkurtas IXa. Elburso kalno papėdėje, sostine tapo XVIIIa. Dabar tai modernus megapolis, besididžiuojantis didžiuliais senosios Persijos turtais, sukauptais garsiausiauose jo muziejuose. Teherane lankysite Golestano rūmus (rožių rūmai), kurie pastatyti Qajar dinastijos valdymo metais XIXa., kad taptų ramybės ir susikaupimo sala valdantiesiems. Šiuose rūmuose buvo karūnuoti du paskutiniai Pahlavi karaliai. Šiuo metu rūmuose lankytojams atverta karūnavimo salė, meno galerija ir valdovų kambariuose įrengta muziejinė ekspozicija. Saadabadas – vasarinė šacho rezidencija - tikrai paliks jums įspūdį savo užmojais ir didybe. Teherano muziejų ekspozicijos pristato šio krašto gyventojus ir civilizacijos raidą nuo seniausių laikų (Archeologijos muziejus), karališkuosius Persijos karalių lobius (ekspozicija nedirba penktadieniais), tarp kurių vienas didžiausių pasaulio deimantų Darya-e-Noor (šviesos jūra), Persijos pasididžiavimą – gausią rankų darbo kilimų kolekciją (Kilimų muziejus), Rytų keramikos technologijos raidą ir puikiausius jos pavyzdžius (Keramikos muziejus). Esant galimybei, puikius Irano amatininkų darbus pamatysite Rezos Abasi muziejuje, pavadintame garsiausio miniatiūrų meistro vardu.

Teherano turgus – tai miestas mieste, kurio siaurose gatvelėse verda ne tik prekybinis gyvenimas: čia galite apžiūrėti siūlomas prekes, sužinoti politines naujienas, aplankyti vieną iš daugelio mečečių, pajusti vieno didžiausių Rytų turgaus pulsą. Vakare atsisveikinimo vakarienė tradiciniame restorane. Nakvynė viešbutyje.

10 diena. Skrydis Teheranas – Stambulas (arba kitas Europos miestas) – (Ryga) Vilnius.

Pusryčiai (arba pusryčių paketas). Pervežimas į oro uostą. Skrydis ir grįžimas į Lietuvą.

Kelionės kaina: 1499 EUR (1 asmeniui gyvenant dviviečiame kambaryje). Speciali kaina, nuolaidos netaikomos.

Priemoka už vienvietį kambarį: nuo 260 EUR

Įskaičiuota į kelionės kainą:

  • Pasitikimas oro uoste ir visi pervežimai pagal programą autobusu.
  • 9 nakvynės 3*-4* viešbučiuose (pagal šalies kategoriją).
  • 9 pusryčiai, 8 vakarienės (arba pietūs). P.S. 9-tą kelionės dieną atsisveikinimo vakarienė tradiciniame restorane.
  • Ekskursinė – pramoginė programa pagal kelionės aprašymą.
  • Įėjimo bilietai į mokamus objektus pagal programą.
  • Vietos gidų paslaugos.
  • Kvalifikuoto kelionės vadovo iš Lietuvos paslaugos.

 

Neįskaičiuota į kelionės kainą:

  • Tarptautinių skrydžių bilietai su oro uostų mokesčiais nuo 470-599 EUR - kaina priklauso nuo oro linijų bendrovės, bilieto išrašymo datos, kt.
  • Irano vizos konsulinis mokestis ir formalumų sutvarkymas nuo 80 EUR.
  • Sveikatos draudimas kelionės metu (BŪTINAS!).
  • Neįvykusios kelionės, kelionės jungties praradimo, bagažo draudimas (rekomenduojame).
  • Arbatpinigiai vietos gidams 2-3 EUR asm. (dienai) ir vairuotojams 1-2 EUR asm. (dienai), asmeninės išlaidos.


Apie šalį

Irano Islamo Respublika, valstybė Azijos vakaruose. Šiaurėje ribojasi su Armėnija, Azerbaidžianu ir Turkmėnija, rytuose – su Afganistanu ir Pakistanu, vakaruose – su Iraku, šiaurės vakaruose - su Turkija. Šiaurėje prieina prie Kaspijos jūros, pietuose – prie Persijos ir Omano įlankų. Iranui priklauso Kešmo, Hormuzo, Kharko ir kitos salos.

  • Irano plotas - 1 648 195 km², 76 mln.gyv. (2013 m.)
  • Sostinė – Teheranas (8,5 mln. gyv., 2013 m.); aglomeracija - 11,5 mln.gyv.;
  • Valstybinė kalba – persų
  • Valstybės vadovai – Dr. Rouhani (Prezidentas)
  • Valiuta – Irano rialas (IRR)
  • Laiko juosta - GMT +3:30, vasaros laikas GMT +4:30
  • Visos šalies šventė – vasario 11 (Islamo revoliucijos pergalės diena)
  • Interneto kodas - .ir
  • Šalies telefono kodas – 98
  • Didžiausi Irano miestai: Teheranas, Isfahanas, Kermanas, Širazas, Jazdas, Hamadanas, Zanjanas, Mašhadas, Mazulehas, Abyanehas
  • Irano valstijos: Farsa, Khozistanas, Ardabilas, Gilanas

Apibūdinti iraniečius nėra paprasta. Tai rytiečių tauta, derinanti atvirumą ir svetingumą su konservatyviomis savo krašto tradicijomis. Irano žmonės mandagūs, paslaugūs, linkę padėti, tačiau Irane įprasta už pagalbą ar paslaugą padėkoti tuo pačiu, todėl vertėtų turėti kokių smulkių savo krašto suvenyrų. Stenkitės nevėluoti, turėkite kantrybės mandagumo frazėms prieš ko nors teiraudamiesi, santūriai juokaukite, nereplikuokite pašnekovui - europietiškas šmaikštumas ar ironija Rytų pasaulyje sunkiai suprantami. Niekada patys nepradėkite pokalbio apie politiką ar religiją, nereikškite savo nepritarimo, nekritikuokite. Pagarbos vardan neatsukite iraniečiui nugaros, nepraeikite besimeldžiančiam priešais, nerūkykite viešose vietose. Nedera sėstis ar eiti šalia kitos lyties žmogaus, moterims paduoti ranką sveikinantis, demonstruoti meilumą ar fizinį kontaktą viešumoje. Daugiausiai keblumų gali sukelti ta'arof tradicija - tai privalomas mandagus atsisakymas, kuris kartojamas tris kartus, kol sulaukiama ketvirtojo pasiūlymo. Nepalaikykite tai iraniečių nemandagumu, o patys nepriimkite dovanos ar kvietimo prieš tai tris kartus neatsisakę. Į kai kurias mečetes gali neleisti neštis fotoaparatų (yra saugojimo kameros), gali tikrinti daiktus. Einant į šventyklas būtina nusiauti batus, gali tekti apsisiausti hidžabu.




Filtrai